Közös érdek „A beteg és a család bevonása” az egészségügyi ellátások során

2023.09.19.
A WHO által meghirdetett Betegbiztonsági Világnap alkalmából megrendezett konferencián az IJSZ munkatársai – dr. Novák Krisztina jogvédelmi biztos és dr. Lengyel Ingrid betegjogi képviselő – is előadást tartottak.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat több mint 10 éve kapuőri szerepet tölt be a betegek (gyermekek, ellátottak) jogainak érvényesülése felett. Az IJSZ betegjogi képviselői országos lefedettségben elérhetőséget biztosítanak a betegek és hozzátartozóik részére az egészségügy állami- és magánszolgáltatásaival összefüggő kérdésekben. Jogvédelmi feladataikat közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóknál, a helyszínen tartott fogadóórákon, valamint az intézménylátogatásokon valósítják meg, így közvetlen személyes elérhetőséget biztosítanak az érdeklődők, panaszosok számára.
 
Míg 2013-ban közel 10.000 megkereséssel fordultak az IJSZ betegjogi képviselőihez, addig 2022-ben több mint duplájára emelkedett a megkeresések száma.
 
Az adatok elemzésénél meghatározó, hogy:
  • nőtt a társadalom információigénye, jogtudatossága
  • a különböző helyzetek – mint például a világjárvány, digitalizáció térnyerése – nagyban befolyásolták a megkeresések számát
  • a jogszabályi változások, valamint a rendszerszintű átalakítások is hatással voltak a számadatok alakulására.
 
A képviselők munkájának jelentős részét képezi az információs és a prevenciós tájékoztató munka, amely lehetőséget biztosít, hogy a konfliktusok megelőzhetőek legyenek az egészségügyi szolgáltatást nyújtók és az azt igénybe vevő személyek között. Ezek megvalósításához a Szolgálat a jogvédelmi munkán túl számos kiadványt, figyelemfelhívó plakátokat készít, pályázatokat, lakossági tájékoztató programokat valósít meg.
 
Az IJSZ folyamatosan jó gyakorlatokkal segíti az egészségügyi ellátórendszer működését, valamint a jogalkotási folyamat szereplői számára is visszatükröz. A szolgáltatók számos esetben kikérik a betegjogi képviselők véleményét a jogszabályoknak a gyakorlati életbe történő átültetéséről, megfelelő alkalmazásáról.
 
A Szolgálat munkája visszaigazolja, hogy a betegellátás során kiemelten fontos szerepet tölt be a jogtudatosság, az egészsértés. A betegeknek és hozzátartozóiknak az ellátás folyamatába történő teljeskörű bevonásával, és a betegek jogainak és kötelezettségeinek ismeretével számos konfliktus elkerülhető, így a betegek kiszolgáltatottsága, bizonytalansága csökkenhet. A szolgáltatói oldalon eredményként jelenhet meg a betegelégedettség pozitív irányba fordulása, mely pozitív hatást gyakorolhat a szolgáltatást igénybe vevő és szolgáltatást nyújtó attitűdjére.
 
 
 

Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2024.03.28. kép
Helyszín: Agora Víztorony, Szombathely 9700, Vak Bottyán u. (Kresz Parkban)

2024.03.14. kép
Keszthelyen 2024. március 14. és március 24. között látogatható a kiállítás. Helyszín: Hotel Helikon, 8360 Keszthely, Mikus Gyula sétány 5.

2024.03.14. kép
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat rajzpályázatot hirdet a szakellátásban nevelkedő gyermekek részére Online vagy? Jelen vagy? „GYERE-K-ÉPBE AZ ONLINE TÉRBE” címmel...Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.bm.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ