Közös érdek „A beteg és a család bevonása” az egészségügyi ellátások során

2023.09.19.
A WHO által meghirdetett Betegbiztonsági Világnap alkalmából megrendezett konferencián az IJSZ munkatársai – dr. Novák Krisztina jogvédelmi biztos és dr. Lengyel Ingrid betegjogi képviselő – is előadást tartottak.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat több mint 10 éve kapuőri szerepet tölt be a betegek (gyermekek, ellátottak) jogainak érvényesülése felett. Az IJSZ betegjogi képviselői országos lefedettségben elérhetőséget biztosítanak a betegek és hozzátartozóik részére az egészségügy állami- és magánszolgáltatásaival összefüggő kérdésekben. Jogvédelmi feladataikat közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóknál, a helyszínen tartott fogadóórákon, valamint az intézménylátogatásokon valósítják meg, így közvetlen személyes elérhetőséget biztosítanak az érdeklődők, panaszosok számára.
 
Míg 2013-ban közel 10.000 megkereséssel fordultak az IJSZ betegjogi képviselőihez, addig 2022-ben több mint duplájára emelkedett a megkeresések száma.
 
Az adatok elemzésénél meghatározó, hogy:
  • nőtt a társadalom információigénye, jogtudatossága
  • a különböző helyzetek – mint például a világjárvány, digitalizáció térnyerése – nagyban befolyásolták a megkeresések számát
  • a jogszabályi változások, valamint a rendszerszintű átalakítások is hatással voltak a számadatok alakulására.
 
A képviselők munkájának jelentős részét képezi az információs és a prevenciós tájékoztató munka, amely lehetőséget biztosít, hogy a konfliktusok megelőzhetőek legyenek az egészségügyi szolgáltatást nyújtók és az azt igénybe vevő személyek között. Ezek megvalósításához a Szolgálat a jogvédelmi munkán túl számos kiadványt, figyelemfelhívó plakátokat készít, pályázatokat, lakossági tájékoztató programokat valósít meg.
 
Az IJSZ folyamatosan jó gyakorlatokkal segíti az egészségügyi ellátórendszer működését, valamint a jogalkotási folyamat szereplői számára is visszatükröz. A szolgáltatók számos esetben kikérik a betegjogi képviselők véleményét a jogszabályoknak a gyakorlati életbe történő átültetéséről, megfelelő alkalmazásáról.
 
A Szolgálat munkája visszaigazolja, hogy a betegellátás során kiemelten fontos szerepet tölt be a jogtudatosság, az egészsértés. A betegeknek és hozzátartozóiknak az ellátás folyamatába történő teljeskörű bevonásával, és a betegek jogainak és kötelezettségeinek ismeretével számos konfliktus elkerülhető, így a betegek kiszolgáltatottsága, bizonytalansága csökkenhet. A szolgáltatói oldalon eredményként jelenhet meg a betegelégedettség pozitív irányba fordulása, mely pozitív hatást gyakorolhat a szolgáltatást igénybe vevő és szolgáltatást nyújtó attitűdjére.
 
 
 


Kiemelt hírek

2024.05.13. kép
5. állomásán - Székesfehérváron - 2024. május 21. (keddig) látogatható az IJSZ ellátottjogi vándorkiállítása. A tárlat részét képező művek az irodalom és a képzőművészet...

2024.04.18. kép
Április 16. és 18. között rendezték meg az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának (ECOSOC) éves Ifjúsági Fórumát New Yorkban. A nagyszabású fórum minden évben globális platformot biztosít...

2024.04.17. kép
4. állomásán Győrben jár az IJSZ "Tudom, hogy van jogom" ellátottjogi vándorkiállítása.Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.bm.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ