Hírek

« 1 2 3 4 5 6 7 »
Egészségügyi dokumentáció archiválásáról és digitális megőrzéséről szóló módszertani útmutatót készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az egységes és átlátható gyakorlat kialakítása érdekében.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ képzőművészeti és versírói pályázatot indított év elején a bentlakásos szociális intézmények lakói részére, „Tudom, hogy van jogom!”címmel.

Július 1-je kormánytisztviselői nap, amely az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ dolgozói számára is törvény által biztosított munkaszüneti nap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Betegfórum és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) delegáltjaiból álló Bizottság első alkalommal hozott döntést a Semmelweis Garancia Védjegy odaítéléséről a társadalom – az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetek részére történő adományozás iránti - bizalmának erősítése céljából.

 

Fogászati ellátásról szóló általános tájékoztatót készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a lakosság széleskörű tájékoztatása érdekében.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) június hónapban Regionális Nyílt Napokat szervez a lakosság jogtudatosításának erősítése és a jogvédelmi szolgáltatások elérésének széleskörű biztosítása érdekében.

Az egészségügyi dokumentáció másolási díjaira és azok kikérése esetén alkalmazandó formanyomtatványra vonatkozó ajánlást készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a betegbiztonság erősítése és a betegjogok hatékonyabb érvényesülése érdekében.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ jogvédelmi képviseleti munkája mellett kiemelt figyelmet kíván fordítani a gyermekek jogtudatosítására, ez irányú ismereteinek bővítésére. Ennek érdekében 2 fajta mesekönyvet készített, elsősorban a gyermekotthonokban, nevelőszülőknél élő 3-6 és 6-10 éves korosztály részére.

Gyermekjogi mesekönyv készült nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek; a kötet közérthető módon ismerteti meg a gyerekeket jogaikkal és kötelességeikkel - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az OBDK "Gyere K-épbe" elnevezésű gyermekjogi roadshowjának budapesti záróünnepségén, csütörtökön az MTI-nek.

Sikeresen lezárult az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Tudom, hogy van jogom” című pályázata, amelyet ez év elején indított a Központ annak érdekében, hogy átfogó képet kapjon arról, miként értelmezik, hogyan jelenítik meg az ellátotti jogokat a szociális intézményekben élők.

Május 16-án a pécsi Budai-Városkapu Iskolában járt az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe elnevezésű gyermekjogi programsorozata. Az országos roadshow nyolcadik állomására a Dél-dunántúli Régió 450 gyermekotthonban, nevelőszülőnél élő fiatalja és kísérője látogatott el. Az OBDK gyermekjogi ismeretekről és kötelezettségekről szóló interaktív foglalkozásai, ügyességi sorversenyei, kreatív műhely-munkái mellett a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság előadásokat és rendőrkutyás bemutatót, a Pécsi Járási Ügyészség és a Baranya Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ismeretterjesztő előadásokat tartott és filmeket vetített az érdeklődőknek, míg az Országos Mentőszolgálat regionális munkatársai újraélesztési bemutatót tartottak. A kisebbek szórakozásáról gyermekjogi mesék felolvasásával gondoskodott az OBDK. Mindeközben lezajlott a régió sportbajnoksága is, amelynek győztesei a május 28-án, a budapesti döntőben is részt fognak venni. A sportverseny szünetében az Eurodance tánccsoport bemutatóval szórakoztatta a fiatalokat. A rendezvényt Csizi Péter, országgyűlési képviselő és Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója nyitották meg.

Május 16-án a veszprémi Lovassy László Gimnáziumban járt az Országos Betegjogi, Ellátottjogi Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe elnevezésű gyermekjogi programsorozata. Az országos roadshow hetedik állomására a Közép-Dunántúli Régió 250 gyermekotthonban, nevelőszülőnél élő fiatalja és kísérője látogatott el. A gyermekjogi ismeretekről és kötelezettségekről szóló interaktív foglalkozások, ügyességi sorversenyek, kreatív műhely-munkák mellett a Városi Rendőrkapitányság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya ismeretterjesztő, a Drogambulancia drogprevenció témában tartott előadást, a veszprémi Gyermekekkel a Kutyákért - Kutyákkal a Gyermekekért Alapítvány pedig „Gyerek és Kutya” témában tartott előadást és bemutatót. A rendezvény keretében lezajlott a régió labdarúgó-bajnoksága is, amelynek győztese a május 28-i budapesti döntőben is részt fog venni. A rendezvényen Polgárdy Imre, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke is részt vett, a megjelenteket Halmay György, a Köznevelési, Ifjúsági és Sport Bizottság elnöke köszöntötte.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) megkeresésére szakmai megbeszélést tartottak a szervezet, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) szakértői 2015. május 8-án.

Miskolcon járt a hétvége folyamán a „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozat, amelyet az Észak-magyarországi Régió gyermekotthonaiban, és nevelőszülőknél élő fiatalok és kísérőik részére szervezett az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK).

A budapesti XX. kerületi Gyulai István Általános Iskolában folytatódott az Országos Betegjogi, Ellátottjogi Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe elnevezésű gyermekjogi programsorozata.

Továbbra is pályázhatnak az egészségügy területén tevékenykedő civil szervezetek az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központnál a Semmelweis Garancia Védjegyre.

Zalaegerszeg fogadta hétvégén az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozatát. Mint minden eddigi állomáshelyen, a Nyugat-Dunántúli Régióban is nagy volt az érdeklődés, így közel 350 gyermekotthonban, nevelőszülőnél élő fiatal és kísérője vett részt az egész napos rendezvényen. A szervezők ezúttal is érdekes program-kínálattal várták az érdeklődőket, illetve szakmai szempontból is kiemelt témákkal, előadásokkal készültek. A gyermekjogi ismeretekről és kötelezettségekről szóló interaktív foglalkozások, ügyességi sorversenyek, kreatív műhely-munkák mellett betekintést lehetett nyerni a helyi civil- és társszervezetek - Zala Megyei Kormányhivatal - Népegészségügyi Főosztály, Zalaegerszegi Gyermekjóléti Szolgálat, Zalaegerszegi Diabetes Egyesület – munkájába is. A rendezvényen Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Egynapos továbbképzést hirdet egészségügyi intézményekben dolgozó adatvédelmi felelősök számára az OBDK. A minősített, 14 továbbképzési kreditpontot érő tanfolyam 2015. május 16-án 25 fő részvételével indul.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a 2015. évi Európai Betegjogi Nap alkalmából általános tájékoztató füzeteket készített a betegjogokról és a beteg gyermekek kórházi tartózkodásának betegjogi vonatkozásairól.

A hétvégén Szeged és Szigetszentmiklós adott otthont az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésû gyermekjogi programsorozatának, amelyeken ezúttal közel 900 gyermekotthonban, nevelõszülõnél élõ fiatal és kísérõje vett részt. A Dél-Alföldi és Pest megyei régióban is számtalan érdekes program közül válogathattak az érintett gyermekek, így interaktív foglalkozásokon, csapatversenyeken és különbözõ feladatokon keresztül hallhattak gyermekjogi ismeretekrõl és kötelezettségekrõl, és betekintést nyerhettek a helyi társszervezetek – Rendõrség, ÁNTSZ, Mentõszolgálat – munkájába is. A roadshow szegedi helyszínére Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelõs államtitkár is ellátogatott.

« 1 2 3 4 5 6 7 »
Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2020.09.15.
ÁPOLJUK A BETEG§OGOKAT III. VERSENYFELHÍVÁS AZ INTEGRÁLT JOGVÉDELMI SZOLGÁLAT (IJSZ) 2020 ŐSZÉN ÚJRA BETEGJOG - TUDATOSÍTÓ INTERAKTÍV VERSENYT HIRDET EGÉSZSÉGÜGYI...

2020.09.03.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselői vetélkedőre hívnak Benneteket!

2020.08.31.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS „Színes hétköznapok a testi-lelki egészségért 2020” Ellátottjogi pályázat Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat pályázatot hirdet...Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ