Egy éve a betegek, ellátottak, gyermekek jogainak védelméért

2013.11.06.
Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a Semmelweis tervben meghatározott szakmai elvek alapján 2012. november 6-tól látja el a betegek, ellátottak és gyermekek jogvédelmét. Az állampolgárok panaszainak kezelése és tájékoztatása mellett a jogvédelmi rendszer ismertségének javítása, az egységes eljárásrendek alapján történő működtetése érdekében az OBDK számos intézkedést tett az elmúlt évben.
Országos hatáskörű irodahálózatot működtetünk 7 regionális irodánkban, ahol a három terület integrált ügyfélszolgálata, központi ügyintézése történik. Ezek a helyek az intézményi elérhetőségek mellett információs pontként is szolgálnak az állampolgárok számára. Emellett akadálymentes honlapot, ingyenesen hívható zöld számot (06-80-620-055), elektronikus panaszládát is létrehoztunk. A három jogterületről az elmúlt évben több mint 25 ezer megkeresés érkezett.
 
2013 októberében 65 fő - 25 betegjogi, 20 ellátottjogi, 20 gyermekjogi - jogvédelmi képviselő teljes munkaidőben látja el feladatait a lakosság és a három szakterület szolgáltatóinak teljeskörű támogatása érdekében. A korábbi, számtalan jogviszonyban dolgozó munkatársak foglalkoztatási viszonyát egységesítettük, ennek eredményeként a munka hatékonyságának, presztízsének növelése mellett a jogvédelemre fordított idő is növekedett.
 
Az egységes működés érdekében kialakítottuk a jogvédelmi munkára vonatkozó szakmai minimumfeltétel rendszert és megalkottuk mindhárom terület jogvédelmi stratégiáját is. Ezek részeként eljárási szabályokat és eljárásrendeket, protokollokat készítettünk.
 
Szervezetünk újraindította a jogvédelmi képzést mindhárom területen, így az elmúlt 1 évben 147 fő kapott jogvédelmi tanúsítványt.
 
2013. október 25-től működtetjük a határon átnyúló egészségügyi ellátás magyarországi tájékoztatási rendszerét, a Nemzeti Kapcsolattartó Pontot.
 
Az elmúlt évben a társintézményekkel történt szoros munkakapcsolat mellett több szakmai és civil szervezettel, egyházzal, jogi és orvosi karokat működtető egyetemmel, képzőhellyel alakítottunk ki együttműködést.
 
Az OBDK az elmúlt egy évben megteremtette azokat a feltételeket, amelyek segítik a betegjog, ellátottjog és gyermekjog védelmi rendszerének eredményesebb működését, és támogatják a közép- és hosszú távú stratégiai célok megvalósulását.

Forrás: OBDK

Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2019.09.18. kép
A pályázat célja, hogy a szakképző iskolák diákjai, a jövő nemzedék ápolói megismerjék a betegjogokat, felismerjék és azonosítsák azokat a helyzeteket, ahol empátiájukkal és tudásukkal...

2019.09.03.
"Tudom, hogy van jogom! 2019 " Egymásra figyelve című képzőművészeti, vers-prózaíró pályázat a szociális ellátásban részesülők számára kerül meghirdetésre. A pályázat célja annak...

2018.06.13. kép
Gratulálunk az IJSZ futóváltójának a hétvégi eredményes szerepléshez. Most először a hatfős váltóban minden jogterület és a törzs is képviseltette magát.Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ