Egy éve a betegek, ellátottak, gyermekek jogainak védelméért

2013.11.06.
Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a Semmelweis tervben meghatározott szakmai elvek alapján 2012. november 6-tól látja el a betegek, ellátottak és gyermekek jogvédelmét. Az állampolgárok panaszainak kezelése és tájékoztatása mellett a jogvédelmi rendszer ismertségének javítása, az egységes eljárásrendek alapján történő működtetése érdekében az OBDK számos intézkedést tett az elmúlt évben.
Országos hatáskörű irodahálózatot működtetünk 7 regionális irodánkban, ahol a három terület integrált ügyfélszolgálata, központi ügyintézése történik. Ezek a helyek az intézményi elérhetőségek mellett információs pontként is szolgálnak az állampolgárok számára. Emellett akadálymentes honlapot, ingyenesen hívható zöld számot (06-80-620-055), elektronikus panaszládát is létrehoztunk. A három jogterületről az elmúlt évben több mint 25 ezer megkeresés érkezett.
 
2013 októberében 65 fő - 25 betegjogi, 20 ellátottjogi, 20 gyermekjogi - jogvédelmi képviselő teljes munkaidőben látja el feladatait a lakosság és a három szakterület szolgáltatóinak teljeskörű támogatása érdekében. A korábbi, számtalan jogviszonyban dolgozó munkatársak foglalkoztatási viszonyát egységesítettük, ennek eredményeként a munka hatékonyságának, presztízsének növelése mellett a jogvédelemre fordított idő is növekedett.
 
Az egységes működés érdekében kialakítottuk a jogvédelmi munkára vonatkozó szakmai minimumfeltétel rendszert és megalkottuk mindhárom terület jogvédelmi stratégiáját is. Ezek részeként eljárási szabályokat és eljárásrendeket, protokollokat készítettünk.
 
Szervezetünk újraindította a jogvédelmi képzést mindhárom területen, így az elmúlt 1 évben 147 fő kapott jogvédelmi tanúsítványt.
 
2013. október 25-től működtetjük a határon átnyúló egészségügyi ellátás magyarországi tájékoztatási rendszerét, a Nemzeti Kapcsolattartó Pontot.
 
Az elmúlt évben a társintézményekkel történt szoros munkakapcsolat mellett több szakmai és civil szervezettel, egyházzal, jogi és orvosi karokat működtető egyetemmel, képzőhellyel alakítottunk ki együttműködést.
 
Az OBDK az elmúlt egy évben megteremtette azokat a feltételeket, amelyek segítik a betegjog, ellátottjog és gyermekjog védelmi rendszerének eredményesebb működését, és támogatják a közép- és hosszú távú stratégiai célok megvalósulását.

Forrás: OBDK

Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2018.11.21.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat 2019. január 16-án jogvédelmi képviselő képzést indít. A továbbképzés komplex felkészülést biztosít nem csak a jogvédelem területén...

2018.09.17. kép
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Ápoljuk a betegjogokat! A betegjogokat tudatosító, interaktív csapatversenyt hirdet az egészségügyi szakképző iskolák nappali tagozatos, alapképzésben résztvevő...

2018.07.25.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat ellátottjogi alkotópályázatot hirdet A pályázat címe: „Tudom, hogy van jogom! 2018” „OTTHONBAN CSALÁDBAN”...Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ