Hírek

« 1 2 3 4 5 6 7 »
Betegjogokról szóló plakátokat helyez ki a fekvőbeteg-, a járóbeteg- és az alapellátási intézményekbe, továbbá a gyógyszertárakba a következő hetekben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. A betegek jogairól, a beteg gyermek jogairól és a gyógyszertári ellátáshoz köthető betegjogokról és kötelezettségekről szóló plakátok célja, hogy a biztonságos és panaszmentes betegellátás érdekében hasznos információkkal segítsék a betegeket, hozzátartozóikat valamint az egészségügyi dolgozókat.

Április 23-án újabb két helyszínen, Budapest III. kerületében és Kecskeméten járt az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozata. Az egész napos regionális rendezvényekre közel kilencszáz gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő fiatal és kísérője látogatott el.

Az elveszett madártoll címmel gyermekjogokról szóló, óvodásoknak írt mesekönyvet mutattak be a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon pénteken.

Közel 650-en vettek részt Nyíregyházán, április 16-án az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozatának Észak-Alföldi Regionális rendezvényén. A gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő gyermekek és kísérőik, valamint a gyermekotthonok dolgozói egész napos, színes gyermekjogi ismeretterjesztő és szakmai programokon tájékozódhattak jogaikról.

Április 2-án közel 550 fő részvételével Kaposváron és Szombathelyen állomásozott az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozata. Mindkét helyszínen egész napos, színes gyermekjogi ismeretterjesztő és szakmai programokon vettek részt a gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő gyermekek és kísérőik, valamint a gyermekotthonok dolgozói.

Általános betegtájékoztatóról szóló ajánlást készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ az egészségügyi szolgáltatók részére annak érdekében, hogy egységesebb, átláthatóbb és közérthető betegtájékoztatási gyakorlat alakuljon ki az egészségügyi ellátások igénybevétele során.

Nagy érdeklődés mellett – közel 500 résztvevővel – startolt hétvégén az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) 2016. évi „Gyere-K-épbe” elnevezésű programsorozata. A 2 hónapon keresztül tartó esemény az ország 7 régiójának egy-egy városában – Kaposváron, Szombathelyen, Egerben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Budapesten és Kecskeméten - biztosít hasznos gyermekjogi ismeretterjesztő programokat és egész napos kikapcsolódást a gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élõ gyermekeknek és kísérőiknek.

Komplex jogvédelmi oktatási segédletet készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) egyetemi és saját akkreditált képzéseihez. A jegyzetek az alapozó jogismeretek mellett külön speciális – beteg-, ellátott-, gyermekjogvédelmi – ismeretanyaggal segítik a kurzusok elsajátítását és a hallgatók felkészülését.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ fennállása óta minden évben megválasztja munkatársai közül az év legkiválóbb betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselőit.

Hozzátartozó elvesztését követő teendőkről szóló tájékoztató füzetet készített az OBDK a gyászoló családok és az egészségügyi dolgozók részére annak érdekében, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, mi az eljárás, milyen módon intézhetik az ügyeket ilyen esetekben.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ a 2015. tavaszán kialakított Semmelweis Garancia Védjegy odaítélésével igyekszik a társadalom figyelmét felhívni az egészségügy területén és ahhoz kapcsolódóan tevékenykedő civil szervezetekre.

Az Európai Unió 915 millió forint támogatásával valósult meg az „betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédői munka fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt az elmúlt évek során. A támogatás a lakosság jogtudatosítása és széleskörű tájékoztatása mellett többek között a jogvédelmi képviselet országos szintű elérését, 7 regionális iroda és 12 jogvédelmi információs pont létrehozását, továbbá 453 fő szakember jogvédelmi képzését tette lehetővé.

A Semmelweis Garancia Védjegy (SGV) Bizottság legutóbbi döntése alapján újabb – az egészségügy területén működő, közhasznú - civil szervezetek nyerték el az elismerést, többek között a Református Dunamenti Kistérség Diakónia is, amelyet a Hospice Világnapja alkalmából, ünnepélyes keretek között október 4-én Dr. Kiss László az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgató-helyettese adott át a szervezet vezetőjének. A főigazgató-helyettes beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hospice ellátásban dolgozók különös figyelmet és megbecsülést érdemelnek és megköszönte minden hospice ellátásban résztvevő szakembernek azt az áldozatos munkát, amellyel segítik a betegeket a mindennapi ellátásban.

Egyetemi képzésük keretében hallgathatnak betegjogi ismereteket a gyógyszerészhallgatók, a szakgyógyszerészek és a kötelező szintentartó továbbképzésben résztvevő gyógyszerészek a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ együttműködésének köszönhetően. Az erről szóló dokumentumot Dr. Zelkó Romána, a Kar dékánja és Dr. Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója 2015. október 1-jén írták alá.

Koraszülöttek ellátásával kapcsolatos általános tájékoztató füzetet készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ az érintett családok támogatása és felkészítése érdekében.

Az OBDK és a Decathlon immár második alkalommal működött együtt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetben lévő gyermekeket közösen is segítsék jogaik megismerésében és sportolási lehetőségeik segítésében.

Egészségügyi dokumentáció archiválásáról és digitális megőrzéséről szóló módszertani útmutatót készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) az egységes és átlátható gyakorlat kialakítása érdekében.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ képzőművészeti és versírói pályázatot indított év elején a bentlakásos szociális intézmények lakói részére, „Tudom, hogy van jogom!”címmel.

Július 1-je kormánytisztviselői nap, amely az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ dolgozói számára is törvény által biztosított munkaszüneti nap.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága, a Nemzeti Betegfórum és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) delegáltjaiból álló Bizottság első alkalommal hozott döntést a Semmelweis Garancia Védjegy odaítéléséről a társadalom – az egészségügyben tevékenykedő civil szervezetek részére történő adományozás iránti - bizalmának erősítése céljából.

 

« 1 2 3 4 5 6 7 »
Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2019.09.18. kép
A pályázat célja, hogy a szakképző iskolák diákjai, a jövő nemzedék ápolói megismerjék a betegjogokat, felismerjék és azonosítsák azokat a helyzeteket, ahol empátiájukkal és tudásukkal...

2019.09.03.
"Tudom, hogy van jogom! 2019 " Egymásra figyelve című képzőművészeti, vers-prózaíró pályázat a szociális ellátásban részesülők számára kerül meghirdetésre. A pályázat célja annak...

2018.06.13. kép
Gratulálunk az IJSZ futóváltójának a hétvégi eredményes szerepléshez. Most először a hatfős váltóban minden jogterület és a törzs is képviseltette magát.Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ