Hírek

« 1 2 3 4 5 6 7 »
„MesÉLJ jogosan” a gyermekek világnapján is
Szeptember 20-án a gyermekek világnapján is járja az országot az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „MesÉLJ jogosan” Gyermekjogi Szakmai Napja. A 6 órás, ingyenes gyermekjogi felkészítő program második állomásának Miskolc város adott otthont közel 100 óvodavezető és óvodapedagógus részvételével. A programsorozat keretében a Borsod-Abaúj-Zempén Megye közel 350 óvodája tiszteletpéldányokat kap „Az elveszett madártoll” című különleges mesekönyvből.

Óvodapedagógusoknak szóló 6 órás, ingyenes gyermekjogi felkészítő szakmai napokat tart az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) a következő hetekben. A „MesÉLJ jogosan” programsorozat keretében minden óvoda több tiszteletpéldányt kap „Az elveszett madártoll” című különleges mesekönyvből.

2016. őszétől széles spektrumú képzéseket indít az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ az egészségügy, a szociális és a gyermekvédelem területén dolgozók részére, valamint a felsőoktatási intézmények hallgatóinak.

Gyere-K-épbe Gyermekjogi Roadshow Záróesemény
Közel 500 gyermek és kísérője részvételével egész napos gyermekjogi ismeretterjesztő foglalkozásokkal és országos labdarúgó-sportbajnoksággal zárult Budapesten az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2016. évi "Gyere-K-épbe" elnevezésű Gyermekjogi Roadshow-ja 2016. május 19-én. Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere fővédnökségével március 19-én indult rendezvénysorozat 7 regionális állomásán összesen 4000 gyermekotthonban, nevelőszülőnél élő gyermeket és kísérőjét sikerült közvetlenül megszólítania az OBDK-nak jogtudatosító programjaival. Idén a Központ közreműködésével határon túli gyermekek is érkeztek a Roadshow záróeseményére a Dévai Szent Ferenc Alapítvány által működtetett marosvásárhelyi Dózsa György Isteni Irgalmasság Gyermekvédelmi Központból.

Betegjogokról szóló plakátokat helyez ki a fekvőbeteg-, a járóbeteg- és az alapellátási intézményekbe, továbbá a gyógyszertárakba a következő hetekben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ. A betegek jogairól, a beteg gyermek jogairól és a gyógyszertári ellátáshoz köthető betegjogokról és kötelezettségekről szóló plakátok célja, hogy a biztonságos és panaszmentes betegellátás érdekében hasznos információkkal segítsék a betegeket, hozzátartozóikat valamint az egészségügyi dolgozókat.

Április 23-án újabb két helyszínen, Budapest III. kerületében és Kecskeméten járt az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozata. Az egész napos regionális rendezvényekre közel kilencszáz gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő fiatal és kísérője látogatott el.

Az elveszett madártoll címmel gyermekjogokról szóló, óvodásoknak írt mesekönyvet mutattak be a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon pénteken.

Közel 650-en vettek részt Nyíregyházán, április 16-án az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozatának Észak-Alföldi Regionális rendezvényén. A gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő gyermekek és kísérőik, valamint a gyermekotthonok dolgozói egész napos, színes gyermekjogi ismeretterjesztő és szakmai programokon tájékozódhattak jogaikról.

Április 2-án közel 550 fő részvételével Kaposváron és Szombathelyen állomásozott az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) „Gyere-K-épbe” elnevezésű gyermekjogi programsorozata. Mindkét helyszínen egész napos, színes gyermekjogi ismeretterjesztő és szakmai programokon vettek részt a gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élő gyermekek és kísérőik, valamint a gyermekotthonok dolgozói.

Általános betegtájékoztatóról szóló ajánlást készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ az egészségügyi szolgáltatók részére annak érdekében, hogy egységesebb, átláthatóbb és közérthető betegtájékoztatási gyakorlat alakuljon ki az egészségügyi ellátások igénybevétele során.

Nagy érdeklődés mellett – közel 500 résztvevővel – startolt hétvégén az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) 2016. évi „Gyere-K-épbe” elnevezésű programsorozata. A 2 hónapon keresztül tartó esemény az ország 7 régiójának egy-egy városában – Kaposváron, Szombathelyen, Egerben, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Budapesten és Kecskeméten - biztosít hasznos gyermekjogi ismeretterjesztő programokat és egész napos kikapcsolódást a gyermekotthonokban, lakásotthonokban, nevelőszülőknél élõ gyermekeknek és kísérőiknek.

Komplex jogvédelmi oktatási segédletet készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) egyetemi és saját akkreditált képzéseihez. A jegyzetek az alapozó jogismeretek mellett külön speciális – beteg-, ellátott-, gyermekjogvédelmi – ismeretanyaggal segítik a kurzusok elsajátítását és a hallgatók felkészülését.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ fennállása óta minden évben megválasztja munkatársai közül az év legkiválóbb betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselőit.

Hozzátartozó elvesztését követő teendőkről szóló tájékoztató füzetet készített az OBDK a gyászoló családok és az egészségügyi dolgozók részére annak érdekében, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, mi az eljárás, milyen módon intézhetik az ügyeket ilyen esetekben.

Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ a 2015. tavaszán kialakított Semmelweis Garancia Védjegy odaítélésével igyekszik a társadalom figyelmét felhívni az egészségügy területén és ahhoz kapcsolódóan tevékenykedő civil szervezetekre.

Az Európai Unió 915 millió forint támogatásával valósult meg az „betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat és civil jogvédői munka fejlesztése” elnevezésű kiemelt projekt az elmúlt évek során. A támogatás a lakosság jogtudatosítása és széleskörű tájékoztatása mellett többek között a jogvédelmi képviselet országos szintű elérését, 7 regionális iroda és 12 jogvédelmi információs pont létrehozását, továbbá 453 fő szakember jogvédelmi képzését tette lehetővé.

A Semmelweis Garancia Védjegy (SGV) Bizottság legutóbbi döntése alapján újabb – az egészségügy területén működő, közhasznú - civil szervezetek nyerték el az elismerést, többek között a Református Dunamenti Kistérség Diakónia is, amelyet a Hospice Világnapja alkalmából, ünnepélyes keretek között október 4-én Dr. Kiss László az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ főigazgató-helyettese adott át a szervezet vezetőjének. A főigazgató-helyettes beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy a hospice ellátásban dolgozók különös figyelmet és megbecsülést érdemelnek és megköszönte minden hospice ellátásban résztvevő szakembernek azt az áldozatos munkát, amellyel segítik a betegeket a mindennapi ellátásban.

Egyetemi képzésük keretében hallgathatnak betegjogi ismereteket a gyógyszerészhallgatók, a szakgyógyszerészek és a kötelező szintentartó továbbképzésben résztvevő gyógyszerészek a Semmelweis Egyetem Gyógyszerésztudományi Kar és az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ együttműködésének köszönhetően. Az erről szóló dokumentumot Dr. Zelkó Romána, a Kar dékánja és Dr. Novák Krisztina, az OBDK főigazgatója 2015. október 1-jén írták alá.

Koraszülöttek ellátásával kapcsolatos általános tájékoztató füzetet készített az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ az érintett családok támogatása és felkészítése érdekében.

Az OBDK és a Decathlon immár második alkalommal működött együtt annak érdekében, hogy a hátrányos helyzetben lévő gyermekeket közösen is segítsék jogaik megismerésében és sportolási lehetőségeik segítésében.

« 1 2 3 4 5 6 7 »
Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2020.09.15.
ÁPOLJUK A BETEG§OGOKAT III. VERSENYFELHÍVÁS AZ INTEGRÁLT JOGVÉDELMI SZOLGÁLAT (IJSZ) 2020 ŐSZÉN ÚJRA BETEGJOG - TUDATOSÍTÓ INTERAKTÍV VERSENYT HIRDET EGÉSZSÉGÜGYI...

2020.09.03.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi képviselői vetélkedőre hívnak Benneteket!

2020.08.31.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS „Színes hétköznapok a testi-lelki egészségért 2020” Ellátottjogi pályázat Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat pályázatot hirdet...Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ