Az év jogvédelmi képviselője

2013.12.13. (nyilatkozó: Lőwné Szarka Judit - ellátottjogi képviselő)

Az OBDK dolgozói között az idén első ízben odaítélt szakmai díját Lőwné Szarka Judit vehette át.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében félezer személyes gondoskodástnyújtó alap- és szakosított ellátást biztosító intézmény van. Az itt elhelyezett vagy a szolgáltatást igénybe vevőknek nyújt segítséget az ellátottjogi képviselő.
– A legfontosabb feladatom, hogy az ellátottak jogai minden körülmények között érvényesüljenek, az általuk felvetett panaszt, hiányosságot a lehető leghamarabb helyben megoldjuk – foglalja össze egyetlen mondatban hivatását és küldetését Lőwné Szarka Judit. Az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) munkatársa hat éve dolgozik jogvédőként, korábban vezető gyógypedagógusként és szociális intézmény vezetőjeként tett azért, hogy a szociális ellátásban résztvevők – idősek, demens betegek, fogyatékkal élők – jogai ne sérüljenek.
 
 
Havi 18 fogadóóra
– Az ott szerzett tapasztalatokat jól tudom hasznosítani ellátottjogi képviselőként is, hiszen ismerem az intézmények működését – említi Judit, aki havonta 18 fogadóórát tart (négyet Nyíregyházán, a többit a megye 100 főnél többet ellátó intézményeiben), folyamatosan úton van és bármikor elérhető telefonon.
– A megyében nagyon jó szociális ellátórendszer van. Sikerült az intézményekkel kiváló együttműködést kialakítani, értik és fontosnak tartják az ellátottak védelmét – mondja az idén első alkalommal odaítélt, „Az év jogvédője” cím birtokosa. Az esztendő minden napjára jut több mint egy panasz, észrevétel, amiben a közbenjárását, segítségét kérik. A kör pedig széles, hiszen a későn kapott ebédtől a jogokat korlátozó házirenden át a szobából hiányzó asztalig ezernyi esetben kell a legjobb megoldást megtalálnia úgy, hogy az ellátott joga számít mindenek előtt. Az OBDK egy jól működő jogképviseleti rendszert hozott létre, ahol nem a szankcionálásra, hanem a tájékoztatásra, a panaszok kivizsgálására és kezelésére helyezik a hangsúlyt.
– A valós jogvédelemért dolgozom, nagyszerű érzés, hogy tudok másoknak segíteni – jelenti ki Lőwné Szarka Judit, aki a díjat az eddig végzett munkája elismerésének is tekinti.
 
Forrás: Kelet-Magyarország

Nemzeti Kapcsolattartó Pont
Határon átnyúló egészségügyi
ellátások az Európai Unióban

Kiemelt hírek

2018.11.21.
Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat 2019. január 16-án jogvédelmi képviselő képzést indít. A továbbképzés komplex felkészülést biztosít nem csak a jogvédelem területén...

2018.09.17. kép
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Ápoljuk a betegjogokat! A betegjogokat tudatosító, interaktív csapatversenyt hirdet az egészségügyi szakképző iskolák nappali tagozatos, alapképzésben résztvevő...

2018.07.25.
PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Az Integrált Jogvédelmi Szolgálat ellátottjogi alkotópályázatot hirdet A pályázat címe: „Tudom, hogy van jogom! 2018” „OTTHONBAN CSALÁDBAN”...Integrált Jogvédelmi Szolgálat
1134 Budapest, Tüzér u. 33-35.
Postacím: 1365 Bp., Pf.: 646.
Telefon: +36-1/8969-000
Ingyenesen hívható zöld szám: +36-80/620-055
Külföldről hívható: +36-20/489-96-14
E-mail: ijsz@ijsz.emmi.gov.hu
weboldal tervezés: IRQ